Nevralgia De Trigemen (Nevralgia Trigeminala)

  • Generalitati
  • Cauze
  • Semne Si Simptome
  • Evolutie
  • Complicatii
  • Diagnostic

Generalitati

Ce este Nevralgia De Trigemen?

Nevralgia de trigemen (numita si "tic dureros"), cea mai frecventa dintre toate nevralgiile, este o afectiune neurologica rara, ce se manifesta prin dureri severe recurente la nivelul fetei. In general afecteaza persoanele in varsta si debuteaza in jurul varstei de 60-70 ani. Mai rar, este insa intalnita si la adultii tineri. Femeile sunt mai frecvent afectate decat barbatii. Tratamentul medicamentos consta, de regula, in administrarea de carbamazepina. Insa, daca acesta nu da rezultate pozitive sau cauzeaza efecte secundare grave se opteaza pentru un alt tratament medicamentos sau tratamentul chirurgical.

Nervul trigemen (perechea a V-a de nervi cranieni) este unul dintre principalii nervi ai fetei. Se numeste nerv trigemen deoarece prezinta 3 ramuri principale (oftalmica, maxilara si mandibulara). Fiecare dintre aceste ramuri se divide in ramuri mai mici.

Ramurile nervului trigemen transmit senzatiile tactile si dureroase de la nivelul fetei, dintilor si cavitatii bucale. De asemenea, nervul trigemen controleaza nervii masticatori, glandele salivare si lacrimale. Nervalgia reprezinta durerea localizata pe traiectul unui nerv.

Cauze

Cu toate ca nu se cunosc cu exacitate cauzele acestestei tulburari, 9 din 10 cazuri par a fi produse de catre presiunea exercitata de un vas de sange asupra nervului trigemen in zona unde acesta paraseste craniul. Insa, nu se cunoaste cauza pentru care vasul de sange incepe sa preseze nervul trigemen.

Rar, nevralgia de trigemen poate fi un simptom al altei afectiuni. De exemplu, se poate dezvolta ca rezultat al unei tumori, sclerozei multiple sau unei malformatii de la baza craniului. La unele persoane cauza ramane necunoscuta.

Semne si Simptome

In nevralgia de trigemen pacientul prezinta dureri bruste provenite de la una sau mai multe ramuri ale nervului trigemen. Cel mai frecvent sunt afectati nervii maxilar si mandibular. Astfel, durerea este localizata la nivelul obrajilor sau arcadelor maxilare, sau ambelor. Ramura oftalmica este mai rar afectata, astfel ca aparitia durerii in zona tamplelor si in jurul ochilor este mai putin frecventa. Nevralgia trigeminala afecteaza, de regula, jumatate de fata.

Durerea este violenta cu caracter fulgurant de "curent electric", survenind brusc in crize de durata scurta (dureaza cateva secunde insa se poate mentine pana la 2 minute). Intervalul dintre episoadele dureroase poate fi de cateva minute, ore sau zile. Durerile apar localizate pe traiectul ramurilor senzitive ale trigemenului si doar exceptional iradiaza in zonele invecinate (ureche, gat, ceafa).

Crizele pot aparea spontan, sau sunt declansate de diversi factori ca atingerea fetei, a cavitatii bucale, in cursul masticatiei sau a unui curent de aer rece. Din aceasta cauza bolnavul este in permanenta anxietate, refuza sa manance, sa vorbeasca si isi protejeaza zona dureroasa. Intre atacurile dureroase nu exista nici o manifestare dureroasa sau un alt simptom, iar nervul functioneaza corespunzator.

Evolutie

Primul atac dureros apare, de regula, "din senin", fara o cauza aparenta. Poate dura cateva zile, saptamani sau luni, iar apoi durerile inceteaza pentru o perioada. Frecventa episoadelor variaza de la 1 episod ce apare din cand in cand pana la 100 episoade pe zi. In unele cazuri pot trece luni sau chiar ani intre episoadele dureroase. Este imposibil de prezis cand va avea loc urmatorul episod, sau cat de des vor aparea aceste atacuri. Ele tind sa devina mai frecvente odata cu inaintarea in varsta.

Complicatii

Netratata, durerea poate duce la depresie si anxietate. Pacientul poate neglija igiena orala si evita sa manance pentru a nu declansa durerea. Aceasta determina scaderea in greutate si aparitia cariilor.

Insa, in majoritatea cazurilor de nevralgie trigeminala determinata de presiunea exercitata de un vas de sange asupra nervului, nu exista complicatii care sa afecteze nervul trigemen sau creierul.

Diagnostic

Diagnostic nevralgiei de trigemen se bazeaza pe prezenta simptomelor specifice. In aceasta situatie nu sunt necesare alte investigatii de diagnostic. Totusi, RMN/MRI (rezonanta magnetica nucleara) poate fi utila in unele cazuri, ca de exemplu atunci cand:

  • diagnosticul este neconcludent (nu exista simptome specifice)
  • se suspecteaza o afectiune de fond
  • boala afecteaza o persoana mai tanara (sub 40 ani)
  • afectiunea nu se imbunatateste cu tratament medicamentos
  • se considera tratamentul chirurgical

 

 

Rubrica Intrebari!

Site sustinut 100% de reclame! 

Live Support