Tratamentul Nevralgiei Trigeminale

Se poate apela la un tratament conservator in cazurile cu dureri recente (saptamani, luni), cu pusee rare si de o violenta suportabila. Se va obtine fie anestezierea zonei afectate, fie afectarea functionarii nervului trigemen.

Tratamentul conservator apeleaza la:
- medicamente
- blocaj chimic
- termo, radiocoagularea

Medicamente sunt de obicei primul tratament pentru nevralgia de trigemen, si cele mai multe persoane raspund bine si nu necesita vreo interventie chirurgicala ulterioara. Totuşi, unii pacienti ar putea găsi că medicamentele lor devin mai puţin eficace īn timp, sau experimenteaza efecte secundare nedorite. Īn astfel de cazuri injecţii şi / sau interventia chirurgicala pot fi necesare.


Tratamentul Medicamentos

Tratamentul initial consta in administrarea unor medicamente care ingreuneaza sau blocheaza transmiterea semnalelor dureroase catre creier.

Anticonvulsivantele:

Deşi aceste medicamente sunt folosite pentru prevenirea convulsiilor (epilepsie), ele sunt eficiente in calmarea impulsuri nervoase, care ajută persoanele cu nevralgie. Anticonvulsivante cele mai comune pentru nevralgie de trigemen sunt carbamazepină (Tegretol, Carbatrol), fenitoină (Dilantin, Phenytek), oxcarbazepine (Trileptal). Medicii prescriu uneori lamotriginei (Lamictal) sau gabapentină (Neurontin).

In principal se administreaza medicamentul numit carbamazepina. Efectul carbamazepinei este de a bloca impulsurile nervoase si adesea este eficienta in cazul nevralgiei de trigemen. Carbamazepina reduce simptomele afectiunii in 1-2 zile. Se administreaza doze progresive intre 200-800 mg/zi pana se obtine suprimarea durerilor si apoi se reduce doza. Medicamentul trebuie administrat in mod regulat pentru a preveni revenirea durerilor. 

Frecvent, carbamazepina se administreaza inca o luna de la disparitia durerii. Apoi, doza este redusa treptat, si oprita daca este posibil. Dupa aceasta urmeaza o perioada de remisie. Insa, cel mai probabil durerile vor reveni. Tratamentul poate fi apoi reinceput. In unele cazuri, carbamazepina este eficienta initial, insa efectul sau scade cu timpul.

Carbamazepina poate produce efecte secundare (mai ales atunci cand sunt necesare doze crescute). Cele mai frecvente efecte secundare includ: somnolenta, greata, oboseala si ameteala. Rar, carbamazepina poate cauza afectiuni hepatice sau hematologice. Trebuie anuntat medicul daca in cursul tratamentului apare unul din urmatoarele semne: febra, durere in gat, ulcere orale, sangerari explicabile, ingalbenirea pielii, iritatii cutanate (exemplu, pete purpurii), cojirea pielii, durere abdominala, greata sau varsaturi.


Lyrica (pregabalin) este o alta optiune pentru pacientii suferinzi de nevralgie trigeminala.

Antispastice:

Baclofen este un medicament folosit ca antispastic (miorelaxant - relaxant al contracțiilor spastice musculare) și calmant al durerilor rebele. Acest medicament este uneori prescris pe cont propriu sau impreuna cu carbomezapina sau fenitoina. Unii pacienti pot avea greata, somnolenta, confuzie ca efecte secundare.

Alte medicamente utilizate in tratamentul nevralgiei de trigemen, dar cu rezultate inconstante, sunt:
- antidepresive triciclice: amitriplina (Elavil), protriptyline (Vivactil), notriptyline (Pamelor), Fluoxetine (Prozac, Seronil, Fontex), Trazodone (Desyrel)

- alte antidepresive (SSNRI): Cymbalta
- alte anticonvulsivante: valproatul de sodiu
- corticoterapie: in doze mici
- vasodilatoatoare : nitrit de amil
- vitamine de grup B

- analgezice/opioide: aspirina, tylenol, tramadol, morfina, oxycodone

Metodele de blocaj chimic pot suprima durerea, pe perioade variabile (10-14 luni in alcoolizari), in cazurile recente localizate la o ramura si la care se pot evidentia o zona trigger. Pentru aceasta de folosesc:
- xilina
- procaina
- alcool
- fenol

O alta metoda folosita este fizioterapia, ce utilizeaza:
- ionizari cu aconitina
- iradierea ganglionului Gasser: are efect mai ales in cazurile durerilor tardive postzosteriene.

Tratamentul Chirurgical

Tratamentul chirurgical reprezinta o optiune daca cel medicamentos nu este eficient sau determina efecte secundare semnificative. 

Tratamentul chirurgical utilizeaza:

Metode invazive: decompresia microvasculara, urmarind eliberarea vasului de sub compresie.
Metode neinvazive: vor elimina durerea pentru o perioada mai mare de timp, prin distrugerea radacinii nervoase.

Printre optiunile chirurgicale in tratarea nevralgie trigeminale se numără:


Decompresia chirurgicala (MVD). Reprezinta o interventie chirurgicala efectuata pentru a reduce presiunea exercitata pe nervul trigemen. Este cea mai buna optiune de a reduce simptomele pe termen lung. Insa, deoarece este o interventie chirurgicala la nivelul creierului, exista riscuri de complicatii, precum pierderea auzului, slabiciune faciala, etc. Exista un risc extrem de mic de accident vascular cerebral, si chiar moarte.

Se practica rizotomia (sectionarea nervilor) retrogausseriana sau juxtapontina, tractotomia (sectionarea unor fascicole de fibre nervoase) trigeminala bulbara sau tractotomia trigeminala pontina, distrugerea selectiva a fibrelor pontine, microcompresia gausseriana percutana cu balonas, injectarea de glicerol. Tratamentul chirurgical nu este lipsit de riscuri, iar rezultatele obtinute sunt adesea partiale.

De exemplu, una dintre proceduri este denumita radiochirurgie percutana stereotactica, folosing radiatii directionate spre radacina nervului trigeminal pentru a o distruge. Aceasta rizotomie percutană stereotactică prin īncălzire la īnaltă frecvenţă presupune introducerea unui electrod printr-un ac şi īmpins pānă ajunge la nivelul rădăcinii nervoase. Electrodul este apoi străbătut de curent electric determinānd o leziune a fibrelor nervoase. 

Rizotomia percutana cu gllicerol (PGR). Īn această procedură, o substanţă numită glicerol este injectată printr-un ac pentru a distruge nervul trigemen şi a bloca semnalele dureroase. Iniţial, procedura este eficientă īn 80-90% din cazuri, īnsă durerea recidivează īn aproximativ 60% din cazuri şi la fel de mulţi prezintă afectări uşoare de tipul anesteziei faciale sau furnicăturilor īn această zonă.

Injectiile subcutanate cu alcool la nivelul zonei dureroase a feţei pot ameliora temporar simptomatologia prin anestezierea ariei dureroase pentru perioade de zile sau luni. Deseori, este necesară repetarea injecţiilor.

Compresia percutană cu balonaş a nervului trigemen (PBCTN). Pentru scăderea sau eliminarea durerii se exercită presiune asupra rădăcinii nervului trigemen. Un balon de la capătul unui catater este umflat cu o presiune suficientă pentru a distruge nervul, rezultānd blocarea semnalelor dureroase. Tratamentul este eficient īn aproximativ 80-90% din cazuri.

Radiochirurgia este cel mai nou tratament al nevralgiei de trigemen, este un procedeu neinvaziv si nu necesita efectuarea unei anestezii generale. Exista doua tipuri de tehnologie: LIMAC si Gamma Knife. Radiochirurgia "gamma-knife" (cutitul-gamma). Aceasta interventie face parte dintre procedeele de radiochirurgie stereotaxica. Este vorba despre o radioterapie, care insa este o metoda de iradiere tintita a leziunilor si poate distruge acestea ca un"cutit ascutit". Complicatiile acestui procedeu sunt rare, iar pacientii vor ramane sub tratament medicamentos pana la aparitia rezultatelor radiochirurgiei. Prin aceasta metoda la 70% dintre pacienti durerea dispare timp de 2 ani.

 

NOU!

STOP Nevralgie Trigeminala!

NanoVibronix Ulrasound Therapy at home!

NanoVibronix Tratament pentru Nevralgia Trigeminala!

  • Fara Medicamente
  • Fara Operatie
  • Fara Efecte Secundare
  • Usor de Folosit

NanoVibronix foloseste semnale terapeutice ultrasound care alina durerea provocata de nevralgia trigeminala si accelereaza vindecarea.

Pentru mai multe informatii, inclusiv pret: 

https://nanovibronix.com/?matchtype=p&network=g&device=c&keyword=nano%20vibronix&campaign=1596316681&adgroup=60076326653

 

Imagine: NanoVibronix

Rubrica Intrebari!

Site sustinut 100% de reclame! 

Live Support